Huttentutolie
In mijn praktijk werk ik met huttentutolie. Een prachtig
lokaal product!
Deze olie wordt bij de Goed Gevulde Boerderij van Inge
en Heimen gemaakt. Twee bevlogen buren die de natuur
een warm hart toedragen. Zij runnen een prachtige
kringloop boederij in het Achterhoekse Halle waar
mensen, natuur en dieren samen komen.
Want zeg nou eerlijk, hoe fantastisch is het om zo dicht
bij huis een prachtige olie tot mijn beschikking te hebben
die lokaal wordt geteeld, geoogst en verwerkt.
Fantastisch toch?!
Lees hieronder het verhaal achter deze veelzijdige olie van Inge en Heimen van De Goed
Gevulde Boerderij.
Huttentutolie uit de Achterhoek
Het verhaal van Inge en Heimen en hoe Huttentut zijn weg vond naar hun Goed Gevulde
Kringloop Boerderij.
Huttentutolie: Alternatief gewas
Huttentutolie is een zegen voor de arme
Achterhoekse zandbodem en dat komt zo: Boer
Heimen zocht een rustgewas voor zijn grond. Het deel
van de Achterhoek waar wij boeren is erg arm zand
dat van nature weinig voedingstoffen levert. Veel
gewassen hebben veel mest en bestrijdingsmiddelen
nodig. Heimen was op zoek naar een gewas dat veel
meer van nature op deze zandbodems voorkomt en
hij kwam uit bij Huttentut ook wel Camelina,
Vlasdotter of -dodder genoemd. Door de diepe
beworteling kan het goed tegen droogte, haalt het
zelf zijn voedingsstoffen omhoog. De wortels blijven na de oogst achter in de bodem en
verrijken daar weer de grond. En ja, de eerste oogst was geslaagd!
Toen kwam deel 2: wat maken we er eigenlijk van?
Nou vooral huttentutolie dus, ook hebben we
knuffelolie die heerlijk is op je huid. Bij het persen
blijft de perskoek over: de uitgeperste zaden. Deze
zijn erg eiwitrijk en bakkers zijn aan het
experimenteren om daar brood mee te bakken.
Daarnaast vinden de varkens en kippen deze koek
ook erg lekker. En tenslotte drogen de stengels en
het blad op het land tot stro waarin de kippen en
varkens heerlijk slapen.
Onze Huttentutolie is heerlijk gras- kruidachtig van smaak, in tegenstelling tot de meeste
spijsoliën die meer nootachtig van smaak zijn. Huttentutolie gebruik je als koude bereiding
voor bijvoorbeeld salade, dip, basis voor mayonaise of saus, in smoothies of muesli. Ook kun
je het gebruiken om bijvoorbeeld brood mee te bakken. Het is erg rijk aan omega 3, nog rijker
dan bijvoorbeeld olijfolie of zonnebloemolie. Daarnaast bevat het ook vitamine E. Dit werkt
als antioxidant en beschermt zo de cellen, bloedvaten, organen, ogen en weefsel. Vitamine E
speelt ook een rol bij het regelen van de stofwisseling in de cel. Door deze goede
eigenschappen kun je de olie ook erg goed gebruiken op je huid en haar.
En nu heeft deze veelzijdige olie ook zijn weg gevonden naar mijn praktijk als massageolie. En
daar ben ik heel blij mee!!
Hoe fijn is het om te mogen masseren met lokaal koud geperste olie.
Met dank aan Inge en Heimen en hun prachtige kringloop boerderij in Halle.
Meer info vind je via onderstaande link:
https://www.degoedgevulde.nl/
“Haal elders niet, wat de Achterhoek u biedt”
Natasha